Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Κρυφή συμφωνία(;)

Οι σημερινές εξελίξεις σχετικά με τη λήξη της συναίνεσης μιλούν λίγο πολύ από μόνες τους. Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Καρατζαφέρη μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν ιδιαίτερα ήπιες, δεδομένης της κατάστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Καρατζαφέρης ενώ ωρύονταν στη βουλή εχθές κατά της εξεταστικής και υπέρ της συναίνεσης (δικαιολογημένα φυσικά), σήμερα μετά τη συνάντηση ήταν χαμογελαστός(!).

Στο γραφείο του πρωθυπουργού σήμερα πιστεύω έγινε μία συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι, εκτός από προβληματισμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι εξοργισμένοι από το όργιο της χώρας μας με τα οικονομικά στοιχεία. Στην Ελλάδα είμαστε συνηθισμένοι από τέτοια τερτίπια. Στην Ευρώπη σε αυτές τις περιπτώσεις πέφτουν κεφάλια (όλα ή τουλάχιστον μερικά). Η Ευρώπη συνεπώς, θυμωμένη, θέλει κεφάλια και η Ελλάδα θα της δώσει αυτά υπουργών του κ. Καραμανλή, ενδεχομένως και του ίδιου, που ούτως ή άλλως είναι πολιτικά ξοφλημένος. Η εξεταστική επομένως θα γίνει μόνο για τα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης και ούτε λόγος θα γίνει για την ένταξη στην ΟΝΕ. Η αντίδραση από τη ΝΔ θα είναι φαινομενικά έντονη, στην πράξη όμως η συναίνεση θα συνεχίσει να υπάρχει.

Πιστεύω πως έτσι μόνο εξηγείται η επιλογή της κυβέρνησης να ξεκινήσει εξεταστική για τα στατιστικά στοιχεία, κάτι που από όποια άλλη πλευρά και αν το πάρει κανείς αποτελεί υποδαύλιση της προσπάθειας της χώρας να διαχειριστεί την κρίση.

1 σχόλιο:

IWN1998 είπε...

Ο φόβος του πολιτικού κόστους που διακατέχει το κυβερνόν κόμμα, λόγω των μέτρων που χρειάζεται να πάρει είναι τέτοιος, που το οδηγεί σε διχαστικές πρακτικές. Προφανώς και υπό την πίεση κυρίως των Γερμανών, αναζητούν "Ιφιγένειες". Υπάρχουν πάρα πολύ ΕΥΚΟΛΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Δες ότι αναφέρονται σε υπογραφές στα στατιστικά και δη στα πιο πρόσφατα όπου υπάρχει η διαφορά του ελλείμματος. Ο πιο εύκολος στόχος είναι σαφώς ο προηγούμενος υπουργός οικονομικών.
Είναι πολύ εύκολο σε κάποιους να κάνουν "δίκες των εξ" ενώ η χώρα θα διαλύεται γιατί κανένας δεν περιμένει ελπίδας ανάτασης από τα μέτρα πανικού και πίεσης.

Πάντως για την "ευτυχία" του κου Καρατζαφέρη, άκουσα ότι οφείλεται στο γεγονός της ισοβαρούς με τον κο Σαμαρά συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Και κάτι τελευταίο. Ας ξέρει ο νυν υπουργός οικονομικών ότι υπάρχει και ένα εργαλείο, που ονομάζεται μπούμεραγκ.
Τα χρέη των νοσοκομείων, που πάγια τα υπολογίζουν με ορίζοντα τετραετίας τα συνυπολόγισε στο χρέος του 2009, για να τα φορτώσει όλα στην καμπούρα της Νέας Δημοκρατίας. Και έλεγε σε όλους πριν τις εκλογές, δεν είναι το πρόβλημα ο Αλμούνια, θα τα δεχτεί η ΕΕ και θα έχουμε την΄πίστωση χρόνου να κάνουμε την πολιτική μας.
Τι να πει τώρα στους εταίρους; Και τι θα πει στο μέλλον στον Ελληνικό λαό όταν θα έρθει κάποια στιγμή η σειρά του;
Είναι γνωστό βέβαια το παραμύθι της Ελληνικής πολιτικής.
"Για όλα φταίει ο προηγούμενος".