Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Δείτε το, αξίζει

Η πιο περιεκτική συζήτηση για την οικονομική κρίση που έχω ακούσει. Στην περίπου μία ώρα που διαρκεί λέγονται λίγο πολύ όλα. 

Από την εκπομπή "Press" της ΝΕΤ με τον κ. Ζούλα, που είναι ίσως η καλύτερη του είδους της στην ελληνική τηλεόραση. Ομιλητές οι κ.κ. Μίμης Ανδρουλάκης, Παναγιώτης Γεννηματάς, Πάσχος Μανδραβέλλης και Γιάννης Στουρνάρας. Το βίντεο αναρτήθηκε στο blip.tv από τον κ. Ανδρουλάκη.


Μερικές σημειώσεις:
  • Φαίνεται ότι η δυσπιστία των αγορών προκύπτει όχι μόνο από την στρέβλωση των οικονομικών στοιχείων, αλλά κυρίως από τη "δυναμική του χρέους" μας που περιγράφει ο κ. Ανδρουλάκης.
  • Ας ευχηθούμε να μην αποδειχθεί προφητική η ερώτηση του κ. Ζούλα για το τι θα γίνει αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν τελικά να μη μας στηρίξουν. Ο κ. Γεννηματάς πάντως δεν θέλει ούτε καν να απαντήσει...
  • Κανείς από τους ομιλητές δεν μπαίνει στη λογική του να αμφισβητήσει τη λειτουργία του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος. Συντηρητισμός ή απλός ρεαλισμός;

1 σχόλιο:

IWN1998 είπε...

Στην Ελλάδα αυτό που ζούμε δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είναι επακόλουθο μόνο της παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος ή της στρέβλωσης του που προκάλεσε την παγκόσμια κρίση.
Μάλλον εδώ ζούμε την καταβαράθρωση του σαθρού και ανήθικου μεταπολιτευτικού κομματικού πελατιακού Ελληνικού συστήματος διαβρωμένου και διαπλεκόμενου κρατισμού. Το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν το δημιούργησε ο ευδαιμονισμός των Ελλήνων και η διαβίωση τους με δανεικά υπεράνω των δυνατοτήτων τους αλλά η μη χρηστή διοίκηση δεκαετιών και η έλλειψη της όποιας σώφρονος ανάπτυξης (εκτός αυτής των έργων του δημοσίου και της οικοδομής, που και περιβαλλοντικά μας κατέστρεψε. Κατα διαστήματα βάζαμε μπαλώματα με πολιτικές λιτότητας πο έσωζαν παροδικά την παρτίδα.