Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ευρωδιάσωση

Μετά το γύρο του (δυτικού) κόσμου σε 7 ημέρες ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα και στην ελληνική πραγματικότητα. Παρόλο που η προσπάθειά του συνέβαλε από ό,τι φαίνεται στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για τη χώρα μας, η "συγκομιδή" του σε πρακτικά αποτελέσματα είναι μάλλον φτωχή. Το Δημόσιο θα συνεχίσει να δανείζεται ακριβά, διότι οι δανειστές του συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τους.

Η μόνη διέξοδός μας επομένως θα ήταν η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά αυτό είναι κάτι που οι εταίροι μας στην ΟΝΕ δεν θέλουν καθόλου, για να μην κινδυνέψει η αξιοπιστία του κοινού μας νομίσματος. Για το λόγο αυτό ετοιμάζουν μια διαδικασία διαχείρισης της ελληνικής πτώχευσης εντός της ευρωζώνης. Πρόκειται φυσικά για μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, αφού η χάραξη της στρατηγικής εξόδου από την κρίση θα περάσει ουσιαστικά στα χέρια του Eurogroup, με την ελληνική κυβέρνηση να εκτελεί χρέη διαμεσολαβητή με την ελληνική κοινωνία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα επιφέρει και νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα για όλους.

Όλα δείχνουν επομένως ότι θα έχουμε μία πολύ δύσκολη τετραετία, με συνεχείς περικοπές, περιορισμούς και φόρους, και όποιος αντέξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: