Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Λίστα Φαλτσιάνι και λίστα Βενιζέλου

Συνοψίζω την ιστορία:

- Στο φύλλο των Financial Times της Κυριακής (30/09/12), ο κ. Στουρνάρας δηλώνει άγνοια για την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι (γνωστή και ως λίστα Λαγκάρντ), η οποία μεταξύ άλλων περιέχει και 1991 ονόματα καταθετών από την Ελλάδα στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει επίσης ότι θα ζητήσει εκ νέου αντίγραφο.

- Στο ΣΔΟΕ δηλώνουν άγνοια για τη λίστα. Η ΕΥΠ διαψεύδει ότι γνωρίζει κάτι σχετικό. Τα φώτα της επικαιρότητας πέφτουν πάνω στους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών, κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, και τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.κ. Καπελέρη και Διώτη.

- Ο κ. Διώτης δηλώνει την Τρίτη ότι η λίστα δεν ήταν χρησιμοποιήσιμη, ως προϊόν υποκλοπής.

- Το ίδιο πρωί ο κ. Βενιζέλος παραδίδει ένα αντίγραφο, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, της λίστας Φαλτσιάνι στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στην ίδια γραμμή με τον κ. Διώτη, τονίζει και εκείνος ότι η λίστα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομικά. Το βράδυ δίνει μία μακρά συνέντευξη σε παραληρηματικούς τόνους στο κεντρικό δελτίο του Mega στο οποίο προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι όποιος βάλλει κατά του ιδίου, βάλλει κατά του ΠΑΣΟΚ, και κατά επέκταση της κυβέρνησης. Η λίστα Βενιζέλου τελικά θα καταλήξει στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη μέσω του ΣΔΟΕ.

- Το ΠΑΣΟΚ βράζει. Την Τετάρτη συγκαλείται εσπευσμένα η κοινοβουλευτική ομάδα η οποία συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Από τη συνεδρίαση προκύπτουν ελάχιστες ειδήσεις σχετικά με το θέμα. Απλά γίνεται λόγος για "ατυχείς χειρισμούς". Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τηρούν σιωπή νεκροταφείου.

- Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση προβαίνουν σε αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Την Παρασκευή ο κ. Πεπόνης δίνει εντολή στο ΣΔΟΕ για πλήρη αξιοποίηση της λίστας Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι εφόσον προήλθε επισήμως από την γαλλική κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιηθεί και νομικά, εκθέτοντας τους έμπειρους νομικούς κ.κ. Βενιζέλο και Διώτη.

Όσο επιεικής να θέλει να είναι κανείς, πρόκειται σαφώς για μια υπόθεση τουλάχιστον εγκληματικής αμέλειας σε βάρος του Δημοσίου με αυτονόητες υποψίες για συγκάλυψη. Είναι επίσης τραγελαφικό να χρησιμοποιείται για την έρευνα ένα στοιχείο (η λίστα Βενιζέλου) το οποίο προήλθε από έναν από τους εμπλεκόμενους, καθώς υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά για τη γνησιότητα της λίστας, όπως τόνισε και ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος ήταν υπουργός εκείνη την περίοδο. Οι εισαγγελείς θα πρέπει να αναζητήσουν τη γνήσια λίστα Φαλτσιάνι πριν προχωρήσουν σε έρευνες, και φυσικά οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να εύχονται οι δύο λίστες να μη διαφέρουν.

Μία ακόμη λίστα θα πει κανείς ανάμεσα στις τόσες που κυκλοφορούν τελευταία. Εχθές στο κεντρικό του δελτίο το Mega πρέπει να ανέφερε τουλάχιστον τέσσερις λίστες προσώπων που ελέγχονται. Όμως εδώ δεν πρόκειται για άλλη μία υπόθεση φοροδιαφυγής με απώλειες για το Δημόσιο. Πρόκειται για πιθανή υπόθεση συγκάλυψης οικονομικού εγκλήματος σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι η αιτία της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν οφείλεται στην ευρηματικότητα των Ελλήνων φοροφυγάδων, αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, ενώ υπάρχουν διάχυτες υπόνοιες ότι η αιτία αυτής της έλλειψης βούλησης δεν είναι η ατολμία των πολιτικών, αλλά η εμπλοκή τους σε τέτοιες ενέργειες. Για να χτυπηθεί επομένως αποτελεσματικά η μεγαλοφοροδιαφυγή πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί ότι αυτή δεν έχει δεσμούς με το πολιτικό σύστημα. Για αυτούς τους λόγους η πλήρης διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης είναι πιο σημαντική από τα ποσά που θα λάβει το ελληνικό Δημόσιο από πρόστιμα που ενδεχομένως να προκύψουν.

Σύνδεσμοι:


Δεν υπάρχουν σχόλια: